Epoxy műgyanta asztal blog gyártásról, szépségről, technológiáról - ahogyan a tömörfa modernné válik

Réka asztala

Réka asztala

Így készült a Reka asztal

Fiatalos berendezéshez, világos lakásba, tiszta hatású környezethez. Ez az asztal azért emlékezetes, mert új webshopunk első megrendelései közé tartozott, így a vásárlási folyamatot itt még csak fejlesztettük.

Amikor még semmi nem volt biztos...

Levélben kaptuk a megkeresést a hello@asztalx.hu címen. Szerencsére telefonszám is szerepelt az aláírásban, mert bár az elképzelés az asztalra vonatkozóan elég konkrétnak tűnt, néhány kérdés tisztázásra szorult. Így derült ki, hogy a külalak fő mozgatója az lesz, hogy az asztal valamilyen harmóniába kerüljön a már meglévő berendezéssel. Az egyeztetések során egyértelművé vált, hogy a hófehér konyhabútor sötétbarna munkalapja határozza meg leginkább a kinézetet. Kértünk egy fotót a munkalapról, így hamar kiderült: ez bizony dió. Ezért diófával terveztünk tovább.

Az epoxy színének kiválasztásához a webshopban látott minták segítettek legjobban, a megrendelő (akkor még csak érdeklődő) ebben nagyon határozott volt. Ekkor még mind az egy- és a két folyós kivitel is szóba jöhetett volna.

A méretek kiszámításához adtunk egy kis segítséget. Ilyen esetben mi az általános tervezési szabályokat dobjuk az ötletdobozba és segítetünk végiggondolni az asztal funkcióját, elhelyezkedését, környezetét. Ebben egyik legfontosabb tényező: hányan fognak az asztalhoz ülni.

Végül a láb kiválasztása következett, ami sokáig tartott, de a gyártást csak ennek véglegesítésével kezdhetjük el. Most már elmondhatjuk, hogy végül a leginkább hozzáillő szerkezet került az asztal alá.

Volt miből választani

A megrendelő azt hitte magáról, nagyon válogatós. Mi nem éreztük annak még az ötödik elrendezés után sem. Ki mer tippelni, melyik lett a nyerő?

Valójában ennyiből már lehet választani a közösen kialakított szempont rendszer alapján. Felmerült a két folyós változat is, ám végül másik lett a befutó.

Öntéssel kezdtük

Az öntés után még nagyon sok munkafázis van, de ez az első, ahol már jól látszott, milyen lesz az asztal. Eddigre a fa is részt vesz egy előmegmunkáláson, az epoxy is élethűbb színben látszik.

Azután festettünk

Megrendelőnket folyamatosan informáltuk, hogy áll a gyártás. Az első felület megmunkálás után döntenie kellett, vajon hogyan illik az asztal színe a konyhapulthoz. Ekkor mi a berendezésből csak a konyhapult felületét láttuk, így nem tudtunk tanácsot adni, mennyire kell sötétíteni az asztallapot, milyen hatást kelt a beltérben.

Végül a döntés szerint egy réteg páccal átkentük a felületet, hogy sötétebb legyen és ilyen lett.

Itt nagy találgatás kezdődött, hogy bár egy réteggel bepácoltuk, vajon elég sötét lesz-e. Mivel a dió egyes egyedei nagyon sok színt képesek mutatni, nem javasoltuk a sötétítést, mert ezt a gyönyörű erezetet tompította volna. A döntés végül az lett, hogy ne sötétítsünk tovább. Működő világítással teljesen más jellegű az azstal, de inkább úgy mondanám, úgy is tökéletes ;)

A képeken ugyanaz az asztal látható, eltérő megvilágításban

 

Leszállítás után

A háttérben talán látszik a konyhapult, amihez igazítanunk kellett. A lényeg, hogy az asztal sötét foltjai teljesen megegyeznek a pult színével. Szerintünk jó lett.

Még több nagyítható kép és részletes adatok ->

Hogyan kapod a legkedvezőbb, legpontosabb árakat? ->

Mennyire egyszerű velünk egyedi bútort tervezni? ->